Elektra

Vanaf 2024

Elektra
Vanaf 2024 is elektra gedeeltelijk inclusief bij kampeerplaatsen. Per overnachting is 5 Kwh inclusief, alle plaatsen hebben standaard 8 Ampère (ca.1840 Watt) stroom. Tegen meerkosten kun je verhogen naar 12 Ampère (ca.2760 Watt) of 16 Ampère (ca. 3700 Watt).
Verbruik je meer dan 5 Kwh per overnachting dan betaal je na vertrek de extra Kwh. (€ 0.55 per Kwh). Je krijgt een email na vertrek als je meer hebt verbruikt.

Verbruik je minder dan heb je geen recht op teruggave.

Arrangement : langere arrangementen zijn inclusief 100 kWh, verbruik je meer kwh in deze periode dan betaal je deze na afloop van het arrangement. 

Hoeveel watt verbruiken mijn apparaten?
Om nu goed in te kunnen schatten welke apparaten je tegelijkertijd kunt gebruiken, hoef je enkel de wattages bij elkaar op te tellen. Zo zie je welke combinaties er mogelijk zijn. Het verbruik in wattage zal meestal op het apparaat staan aangegeven, maar om je alvast een idee te geven staat hieronder  het verbruik van enkele veelgebruikte apparaten:

Kacheltje: 750 – 1.500 watt
Klein koffiezetapparaat: 600 – 800 watt
Oventje: 600 – 800 watt
Koelkastje: 70 – 80 watt
Lampen: 30 – 40 watt
Televisie (klein): 30 – 40 watt

Let op; in bovenstaand voorbeeld gaat het om speciale campingapparaten die minder verbruiken dan je huishoudelijke apparaten thuis.

Extra tips
Houdt rekening met piekstroom.
De grootste valkuil bij het berekenen van je stroomverbruik is het niet meerekenen van de piekstroom, ofwel de inschakelstroom. Op het moment dat je een apparaat aanzet, gebruikt het kortstondig (veel) meer stroom dan zijn normale wattage. Soms wel twee tot drie keer meer. Zet de grootste stroomverbruikers dus als eerste aan en schakel de apparaten om beurten in!

Warme apparaten verbruiken meer.
Heb je het wattage van een bepaald apparaat even niet bij de hand en twijfel je of je dit aan kan zetten? Vuistregel is dat apparaten die warm worden veel meer verbruiken dan de andere apparaten. De kachel, de oven en het koffiezetapparaat staan niet voor niets bovenaan. Wacht dus wellicht even met het zetten van je kopje koffie totdat de broodjes uit de oven kunnen of zet eerst het kacheltje even uit.

Meer Ampère
Standaard heb je 8 Ampère (ca.1840 Watt)
Tegen meerkosten kun je verhogen naar 12 Ampère (ca.2760 Watt) of 16 Ampère (ca. 3700 Watt)
Verhogen naar 12 Ampère € 5,-- per nacht (maximaal € 50.--  voor kortere periodes)
Verhogen naar 16 Ampère € 10,-- per nacht (maximaal € 100,-- voor kortere periodes)

Voor langere arrangementen (zoals voorseizoen, voorjaartstoppers, kleintje voorseizoen, septembermaand, junimaand) is er een pakkettarief voor het verhogen van je ampèrage en betaal je niet per nacht.
Meer info kun je krijgen bij de receptie.

Ga je over je limiet dan valt de stroom uit en schakelt deze automatisch weer in, zo ben je gewaarschuwd dat je teveel verbruikt . Na een aantal keer wordt de stroom definitief uitgeschakeld en kan deze alleen tijdens openingstijden van de receptie weer worden ingeschakeld. Wacht dus niet totdat de stroom definitief wordt uitgeschakeld door teveel verbruik. Maar verhoog je Ampèrage op tijd of schakel apparaten uit.
Buiten openingstijden van de receptie is het niet mogelijk om je Ampérage te verhogen of stroom in te schakelen na overbelasting,